Monthly Archives

tammikuu 2022

2021

Blue Sea Film Festival  19.8. – 22.8.2021

Rauman pandemiatilanteen vuoksi elokuvajuhlien ohjelmaa karsittiin. Elokuvateatteri Iso-Hannussa oli viikonlopun (19.-22.8.) aikana 13 näytöstä isossa salissa koronaturvallisesti. Paikkamäärää rajoitettiin koronasäännösten mukaisesti. Elokuviksi valikoitui monipuolisesti fiktioita ja dokumentteja meiltä ja muualta, varsinkin Pohjoismaista. Sisällöllisesti teemaksi nousi ihminen ja luonto. Tuija Halttusen Näin pilvet kuolevat sai Raumalla ennakkoensi-illan. Teeman huipentui sunnuntain Selkämeri-keskusteluun Amarillon terassilla.

Voiko ilmastoa hallita? Voiko ihminen luoda sadetta? Näin kysytään Tuija Halttusen dokumentissa Näin pilvet kuolevat. Raumalla elokuva sai ennakkoensi-illan. Anna Antsalon elokuva Meren tuomat puolestaan julistaa, että se mitä jätämme taaksemme, meri säilyttää ja sylkee viestinä menneistä ajoista. Luonto on alkuperäiskansoille elinehto. Markku ja Johannes Lehmuskallion (raumalaislähtöisiä) elokuva Anerca – elämän hengitys kertoo miten alkuperäiskulttuurit taistelevat olemassaolostaan arktisen alueen kansojen hengityksestä.

Myös Suvi Westin dokumentti Eatnameamet – Hiljainen taistelumme kertoo alkuperäiskansan kohtalosta: se on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta.

Pohjoismaisista elokuvista Raumalla nähtiin legendaarisen Roy Anderssonin ihmeellisyyksiä: Kohti ääretöntä on elämän ja olemassaolon kaleidoskooppi, lyhyitä välähdyksiä, joissa kohdataan ihmisiä tragikoomisissa tilanteissa. Islantilainen Milk County on kapinaa ja kyläyhteisön voimaa, kun vahvatahtoinen Inga päättää julistaa sodan osuuskunnalle, joka hallitsee mafiamenetelmien yhteisöä. Norjalainen koskettava draama Toivo kertoo sairauden kohtaamisesta. Tanskalaisen Thomas Vinterbergin palkintoja kahminut elokuva Yhdet vielä kertoo neljästä ystävyksestä, jotka päättävät testata teoriaa, siitä että ihminen on parhaimmillaan ripaus alkoholia veressä.

Sound of Metal valikoitui bluukkareille oskarmenestyksen ansiosta. Se sai oskarin äänisuunnittelusta, jossa oli mukana kolme suomalaista: foley-artisti Heikki Kossi, äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen.

Kotimaisista uunituore Ikuiseen rauhaan on Ville Suhosen dokumentti pasifisti Arndt Pekurisesta (1905-1941) ja hänen taistelustaan rauhan ja aseistakieltäytymisen puolesta. Mitä on olla toisinajattelija – ajankohtainen aihe tänäänkin. Toiseuteen viittaa myös Hamy Ramezanin elokuva Ensilumi, se käsittelee pakolaisteemaa tavalla, jollaista harvoin näkee. Ei lohduttomia kohtaloita vaan iloitsemista rakkaudesta ja lähimmäisistä.

Rakkaus nousee keskiöön myös Anu Kuivalaisen elokuvassa Lauluja rakkaudesta. Elokuva ksyy, mitä rakkaudelle tapahtuu, kun ihminen vanhenee? Ritva oksasen esittämät laulut ja runot kietovat yhteen kuuden erilaisen rakkauden tarinan

KOTIMAISET ELOKUVAT
Näin pilvet kuolevat (2021.Suomi,Tuija Halttunen, 80 min. S) ennakkoensi-ilta
Meren tuomat (2021, Suomi, Anna Antsalo, 57 min. S)
Anerca – elämän hengitys (2020, Suomi, Markku ja Johannes Lehmuskallio, 86 min. K7)
Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (2021, Suomi, Suvi West, 74 min. S)
Ensilumi (2020, Suomi, Hamy Ramezan, 82 min S)
Ikuiseen rauhaan (2021, Suomi, Ville Suhonen, 80 min. K7)
Lauluja rakkaudesta (2020, Suomi, Anu Kuivalainen, 70 min.K7 ) Alkukuvana: Ei mitään hätää (2021, Suomi, Ahti Nykänen, 5 min. K12)

POHJOISMAISET ELOKUVAT
Kohti ääretöntä (2019, Ruotsi, Roy Andersson, 76 min. K12)
Milk County (2019, Islanti, Grimur Hákonarson, 92 min. K7, English subtitles)
Toivo (2019, Norja, Maria Sodahl, 126 min. K12)
Yhdet vielä (2021, Tanska, Thomas Vinterberg, 117 min. K12)
Sound of Metal (2020, USA, Darius Marder, 121 min. K12)

Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun palkinnot (Silakka-oskarit) jaettiin lauantai-illalla 20.8.
Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun palkitut elokuvat su 22.8. elokuvateatterissa Finalistit netissä www.blueseafilmfestival.net

Ot filt föleihi, – ota tuoli tai viltti ja seuraa bluukkarijengiä salaiseen lokaatioon, jossa esitettiin 16 mm filmi. Torstaina 18.8. klo 22.00 lähtö elokuvateatterin edestä.

Bluukkareiden loppulöylyt lyhytfilmien kera Narvijärven rannalla Puusaunassa su 22.8. klo 20-23.

TERASSIOHJELMA – perjantai- ja lauantai-illalla musiikkia ja katkitaiteellista menoa Amarillon terassilla
hmisen kansallispuisto, Selkämeri-keskustelu, Amarillon terassi, su 22.8. klo 14.30. Keskustelijoina Teija Kirkkala (Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja), Juhani Korpinen (Raumanmeren väkeä, vapaaehtoistyöntekijä), Jami Jokinen (Länsi-Suomi, ympäristötoimittaja), Anna Meronen (Rauman Merimuseon museojohtaja)

Kamppailu – Fight, Timo Metsäjoen näyttely Sepän talossa, lisäksi legendaarinen Kärpäslätkänäyttely

2020

27. Blue Sea Film Festival on erilainen.

Elokuvia uimahallissa, saunassa ja puistossa – drive in- näytöksiä ja Baltic Herring-kilpailuleffoja.

Koronan takia festivaalin päätapahtumaa ei järjestetä, mutta 20.8. – 23.8. on tarjolla erilaista ja monenlaista kohtaamista elokuvan parissa!

Torstaina 20.8. viritetään valkokangas Rauman uimahalliin, Pieni Merenneito-elokuvaa voi katsella altaassa polskutellen. Vuonna 1989 valmistunut rakastettu elokuva on Disneyn piirrosklassikko, joka perustuu H.C.Andersenin samannimiseen satuun. Oscar-gaalassa 1990 elokuva palkittiin parhaana alkuperäismusiikkina ja lisäksi elokuva sai kaksi Golden Globe-palkintoa. Elokuva on suomeksi dupattu.

Perjantaina 21.8. Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun finaaliin päässeet elokuvat esitetään yhdessä tuomariston kanssa elokuvateatteri Iso-Hannussa. Kilpailuun osallistui 94 elokuvaa 11 Itämeren maasta ja loppukilpailuun valikoitui amatöörit-sarjassa 8 elokuvaa, opiskelijoista 10 elokuvaa ja ammattilaissarjasta 10 lyhytelokuvaa (liite)

Lauantaina 22.8. drive-in-näytöksiä talviharjoitteluhallin edessä: Ella ja kaverit (2012), A Star is Born (2018) ja The Peanut Butter Falcon (2019). Ennenkokematonta Raumalla, autolla leffaan ja äänet radiosta!

Ella ja kaverit on vuonna 2012 valmistunut lastenelokuva, jonka on ohjannut Taneli Mustonen ja käsikirjoituksesta vastaavat Aleksi Hyvärinen ja Timo Parvela. Se perustuu vuonna 2008 julkaistuun kirjaan Ella ja Äf Yksi.

Lady Gagan tähdittämä kehuttu ja palkittu elokuva kertoo kantrimuusikosta, joka rakastuu nuoreen laulajaan. Tämä kolmas uudelleenfilmatisointi on vuoden 1937 elokuvasta Tapahtuipa Hollywoodissa. Edelliset versiot ovat vuosilta 1954 ja 1976. Elokuva sai 8 Oscar-ehdokkuutta ja palkittiin parhaasta kappaleesta ”Shallow”.

Päivän viimeistä leffaa The Peanut Butter Falcon on kehuttu vuoden upeimmaksi roadmovieksi ja uuden ajan Forrest Campiksi. Elokuva kertoo Zak-nimisen nuoren miehen pakomatkasta vanhainkodista, johon hänet on sijoitettu Downin syndrooman takia. Unelma vapaudesta ja showpainijan urasta johtaa hurjaan seikkailuun lainsuojattoman kaverin kanssa.

Lauantai-illalla kulttuurikuppila Brummissa Katkitaiteellinen Ehtoo ja ”silakka-oskarien” jako : Baltic Herring-kilpailun palkintojen jako, voittajaleffat ja musiikista vastaavat DJ Old Crank, Loiriplukari ja Matka maailman ympäri.

Sunnuntaina 23.8. Lönnströmin kotimuseon pihalla elokuva Selim Palmgrenista yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssa. Porilaisen Antti-Jussi Marjamäen ohjaamaa elokuva Selim – erään säveltäjän elämä kuvattiin myös Raumalla ja nimenomaan Lönnströmin kotimuseon puistossa- Siksi elokuvan näytöspaikkakin valittiin. Ohjaaja paikalla.

Ennen elokuvaa myös ihastuttavaa musiikkia, sillä kolumbialainen RaumArs-taiteilija lauluntekijä-pianisti Oriana Aristizábal Ortiz, eli Orianna esiintyy klo 16.30. https://selimelokuva.fi/elokuvasta/

Bluukkarien loppulöylyt lyödään sunnuntai-iltana Löylymestarin saunassa, Merijakamolla. Miltä tuntuisi katsoa muun muassa Sauna (1947), saunassa? 16 millisellä projektorilla? Entäpä hieman tuoreempi teos Jouluntuoja (2019)? Varoitus: lauteilla saattaa olla myös jouluntuojia.

Arkistojen helmiä ja mitä sattuukaan löytymään. Teemu Kauppi ja Timo Metsäjoki ovat koonneet sellaisen paketin, jota eivät tiedä vielä täysin itsekään.

BSFF kiittää AVEK:a osasta teoksia ja Keski-Suomen elokuvakeskustaTeemu Kaupin lainaamisesta. Huikeaa saada ”oman kylän poika takaisin omaan kylään.”

28. kansainvälinen Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu tulee jälleen!

Blue Sea Film Festival on avannut ilmoittautumisen Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailuun
ammattilaisille, amatööreille kuin opiskelijoillekin. Kilpailusarjoihin valitut elokuvat esitetään
Rauman 29. Sinisen meren elokuvajuhlilla 18.–21.8.2022 kansainväliselle jurylle ja
festivaaliyleisölle. Raati palkitsee parhaat elokuvat rahapalkinnolla. Koko kilpailun parhaalle
elokuvalle myönnetään rahapalkinnon lisäksi keraaminen veistos Golden Baltic Herring.
Takavuosien voittajat ovat nimenneet pystin ”Silakka-Oscariksi”. Myös yleisöllä on mahdollisuus
äänestää omaa suosikkia ja voittaa elokuva-aiheisia palkintoja.

Baltic Herring -kilpailutöiden on perinteisesti oltava merellisiä tai niissä on oltava veteen liittyvä
teema. Kilpailu on avoin Itämeren maiden ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Islannin
elokuvantekijöille. Kilpailutöiden maksimi pituus on 30 minuuttia. Osallistuminen tapahtuu Short
Film Depotin kautta ja kilpailuun valitut lyhytelokuvat julkistetaan 5.8.2022.

Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailun kansainvälinen raati 2022 julkistetaan myöhemmin.
Kilpailuraadin koordinaattorina alusta alkaen toiminut Tarmo Hotanen toivottaa sydämellisesti
islantilaiset mukaan Baltic Herring -perheeseen. Islantilaiset elokuvat ja televisiosarjat ovat
ilahduttaneet viime vuosina maailman laajuisesti. Hotanen tähdentää myös, että onhan Itämeren
alueen ulkopuolelta kilpailuun hyväksytty jo Norjakin, joten – tervetuloa Islanti!

”Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailu kertoo Blue Sea Film Festivalin luonteesta: elokuvataiteen koko
kirjo pääsee esille! Lyhytelokuvat jäävät usein huomaamatta, vaikka ne ovat monesti todellisia
elokuvahelmiä. Kilpailuelokuvat kertovat myös aina mitä elokuvataiteessa tapahtuu, uusia
tekniikoita, näkökulmia, aiheita ym. Baltic Herring -kilpailu on ollut monen elokuvantekijän
ponnahduslauta. Toivottavasti vuonna 2022 Blue Sea Film Festival saa esittää suuren määrän
lyhyitä elokuvahelmiä Itämeren maista!”
– Rauman elokuvakerho ry:n puheenjohtaja Merja Valkoja