Monthly Archives

toukokuu 2022

29. Bluukkarit tuo valkokankaalle kauhua Latviasta, ajankohtaisen Ukrainan, kotimaisen ja eurooppalaisen elokuvan helmiä sekä tanssielokuvia

29. Bluukkarit tuo valkokankaalle kauhua Latviasta, ajankohtaisen Ukrainan, kotimaisen ja eurooppalaisen elokuvan helmiä sekä tanssielokuvia

29. Blue Sea Film Festival järjestetään 18.-21.8.2022 Raumalla taas normaalisti kahden poikkeusvuoden jälkeen

Blue Sea Film Festival kokoaa taas Raumalle elokuva-alan kirkkaimman kärjen elokuun kolmantena viikonloppuna, 18.–21. elokuuta 2022. Ohjelmistossa nähdään muun muassa kotimaisia uutuuksia tekijävieraineen, tanssielokuvia, kansainvälisen Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailun satoa sekä uuden pohjoismaisen ja eurooppalaisen elokuvan parhaimmistoa. Teemamaana esittäytyy tänä vuonna Latvia. Sota nousee väistämättä yhdeksi tämän vuoden teemaksi: eurooppalainen ikkuna avautuu Ukrainaan, josta tulee kaksi elokuvaa. Sodan surun paljastavat myös Kanerva Cederströmin dokumentti Sandarmohin suru sekä Elli Rintalan Helena Ranta -sodan viimeinen sana.

Teemamaa Latvia

Latvia-sarjassa nähdään pitkän elokuvan ja dokumentin lisäksi harvinainen pitkä animaatio, Ilze Burkovska-Jacobsenin My Favorite War (Latvia/ Norja, 2020). Festivaali esittää myös Kristīne Brieden ja Audrius Stonysin kunnianhimoisen dokumentin Bridges of Time (Latvia/Liettua/Viro, 2018). Taboo on Andrejs Ekisin romanttinen komedia vuodelta 2021. Latvialaista kauhua Bluukkareille tuo Ugis Olten ohjaama Upurga (Latvia, 2021).

My Favourite War (Latvia/Norja, 2020)

My Favorite War on ohjaajansa henkilökohtainen kasvutarina pienessä latvialaisessa kaupungissa Neuvostoliitossa, kylmän sodan aikana. Se on aikuistumiskertomus siitä, miten löytää oma identiteetti, lojaalius ja totuus autoritaarisen hallituksen propagandan ja sorron alla.

Taboo (Tabu. Tas, par ko nerunájam, Latvia, 2021)

Andrejs Ekis on ohjannut romanttisen komedian, joka kertoo seksistä, rakkaudesta, suhteista ja tabuista. Viisi eri-ikäistä pariskuntaa haluaa löytää uusia elämyksiä piristääkseen parisuhdettaan. Seuraukset voivat kuitenkin olla hupaisat ja hillittömät…

Upurga (Latvia, 2021)

Ugis Olten ohjaus tuo kankaalle kauhua Latviasta. Kun city-hipsterit lähtevät kuvaamaan vege-makkaran mainosta kylmänkosteaan latvialaismetsään, pistää luonto pian käsikirjoituksen uusiksi ja koko kuvausryhmä on hukassa. Kirjaimellisesti. Selviytymistarina kuvaa luonnonmytologian ja digimaailman yhteentörmäystä, mustalla huumorilla höystettynä.

Bridges of Time (Latvia/Liettua/Viro, 2018)

Elokuva on yksi latvialaisen elokuvan 100-vuotisjuhlavuoden 2020 satsauksista. Se on kunnianosoitus 1960-luvun Baltian Uuden aallon elokuvaohjaajille, jotka haastoivat Neuvostoliiton dogmaattisen propagandaelokuvan ja halusivat tehdä dokkareista taidetta.

Latvialaisten elokuvien tiimoilta saapumisensa Raumalle on vahvistanut Latvian Helsingin suurlähetystön kulttuuritoiminnan koordinaattori Maira Dobele, joten Bluukkareilla on mahdollista ottaa syväsukellus viikonlopun aikana latvialaisten elokuvien maailmaan.

Kaksi elokuvaa Ukrainasta

Festivaalilla nähdään kaksi elokuvaa Ukrainasta. Sergei Loznitsan musta komedia Donbass (2018) vie meidät Ukrainan sodan alkuun vuoteen 2014, jolloin Itä-Ukrainan kapinallisjohtajillekaan ei ollut oikein selvää, miten sotaa tulisi käydä. Irina Tsiklykin Sundance -festivaalilla voiton vienyt dokumentti The Earth is Blue as an Orange on kaunis kuvaus siitä, miten Itä-Ukrainassa äiti päättää tehdä kodista turvasataman lapsilleen keskellä sotaa.

Donbass (Ukraina, Saksa, Ranska, Hollanti, Romania, 2018)

Hybridisodan oloissa Donbassin alueella sotaa väitettiin rauhaksi ja propagandaa kutsuttiin totuudeksi. Groteskit ja yllättävät tapahtumat, rosvopäälliköt sekä musta huumori ovat pääosissa tässä rönsyilevässä komediassa. Loznitsa palkittiin parhaasta ohjaustyöstä Cannesin festivaalin 2018 Un certain regard -sarjassa tällä elokuvalla.

The Earth is Blue as an Orange (Ukraina, Liettua, 2018)

Yksinhuoltaja-äiti Hanna elää neljän lapsensa kanssa lähellä eturintamaa. Äiti päättää hyödyntää kaikkien perheenjäsenten suurta intohimoa elokuvaan, ja he ryhtyvät kuvaamaan elokuvaa elämästään pommitusten keskellä. Elokuvan maaginen lumo valaisee kodin ja auttaa lapsia selviytymään sodan oloissa.

Kotimaiset uutuudet tekijävieraineen

Bluukkarien ohjelmisto nostaa framille myös perinteisesti suomalaisen elokuvan tähdet. Tänä vuonna ohjelmistossa ovat mm. Hytti nro 6, Huonot naiset, Pahanhautoja, 70 on vaan numero, Odotus, Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia, Tytöt, tytöt, tytöt. Valitettavan ajankohtaisena elokuvana näytämme myös Susanna Helken dokumentin Armotonta menoa – hoivatyön lauluja (2022).

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja (2022)

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta.

Festivaalin ohjelmisto tulee täydentymään vielä kevään ja kesän aikana. Bluukkareille elokuvien lisäksi matkaa myös elokuvien tekijöitä, joista tiedotamme tarkemmin erikseen.

Tanssielokuvien sarja

Suomessa tanssielokuvat pääsevät harmillisen vähän nykyisellään esiin, kun Loikka-tanssielokuvafestivaali lopetti ansioikkaan toimintansa vuonna 2019. Bluukkarit toteuttavat nyt ainakin hetkellisen korjausliikkeen, kun tanssi nousee tämän vuoden festivaalin yhdeksi teemaksi. Tanssielokuvanäytös lähti Lapin yliopiston opettaja Timo Haanpään ajatuksesta esitellä tanssielokuvan moninaisuutta Blue Sea Film Festivalin yleisölle. Haanpää kutsui rovaniemeläislähtöisen tanssielokuvan tekijä ja kuraattori Kati Kallion mukaan ideoimaan yhteistyössä tanssielokuvanäytöstä. Kati Kallio toimi myös Loikka-festivaalin tuotantotiimissä. BSFF on ylpeä voidessaan näyttää tanssielokuvia jälleen suurelle yleisölle.

Toisesta tanssielokuvanäytöksestä vastaavat RaumArs-taiteilijat Colette Krogol ja Matthew Reeves Orange Grove Dance -kollektiivista. Krogol ja Reeves on aiemmin käyneet Raumalla vuonna 2012, jolloin he tekivät Rauma in Motion -elokuvan. Bluukkarit ovat tehneet RaumArssin kanssa yhteistyötä jo useiden vuosien ajan, ja ilolla jatkamme tätä yhteistyötä tänäkin vuonna.

Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailu

Kansainvälinen Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu järjestetään nyt jo 28. kerran, ja se nostaa esiin tuttuun tapaan Itämeren alueen lyhytelokuvia. Tänä vuonna uutena tulokkaana myös islantilaiset elokuvat hyväksytään kilpailuun. Kilpailussa on kolme sarjaa: amatöörit, opiskelijat ja ammattilaiset. Kilpailuun tarjottavan elokuvan aiheen tulee olla merellinen tai edes jossakin määrin ”vetinen”. Kilpailutöitä voi lähettää 31.5.2022 asti.

Parhaat elokuvat palkitaan ja Silakka-Oskarit jaetaan festarilauantaina 20.8.2022, kun arvovaltainen raati on tehnyt ratkaisunsa.

”Selviytymisopas maailmanlopun lapselle”

Mielenkiintoisena uutuutena Bluukkarit esittää yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssa ruotsalaisen fantasia- ja dystopiaelokuvan Aniaran (2018). Ohjaajat ovat Pella Kågerman ja Hugo Lilja ja elokuva perustuu Nobel-palkitun Harry Martinsonin sci-fi-romaaniin. Elokuvaesitys on osa kuvataiteilija Nastja Säde Rönkön projektia ”Selviytymisopas maailmanlopun lapselle”, joka on monessa osassa toteutuva taideteos, joka pohtii planeettamme tulevaisuutta ja kriiseistä selviytymistä. Rönkkö on itse festivaalilla myös kertomassa projektistaan ja näyttää jo valmistuneita osioit

Blue Sea Film Festivalin kevätjuhlat 20.5. Wong Kar Wain häikäisevä mestariteos on vihdoin restauroitu.

Blue Sea Film Festivalin kevätjuhlat 20.5.

Blue Sea Film Festival järjestää kaiken kansan avoimet kevätjuhlat 20.5. valmistuit sitten koulusta tai et. Elokuvaa, musiikkia, ruokaa ja juomaa.

Kevätjuhlat alkavat kello 18.00 Iso-Hannun 2. salissa, koska olemme saaneet käsiimme legendaarisen elokuvan.

WONG KAR WAIN HÄIKÄISEVÄ MESTARITEOS ON VIHDOIN RESTAUROITU.

Hong Kong 1962, Chow ja Su muuttavat yhtä aikaa samaan taloon. Molempien puolisot ovat paljon poissa ja he ajautuvat viettämään aikaa keskenään. Kun epäilys herää, että puolisoilla on suhde keskenään, Chow’n ja Su’n ystävyys tiivistyy. He päättävät kuitenkin pitää välinsä platonisena, toisin kuin puolisonsa. IN THE MOOD FOR LOVE on kaunis draama kukoistavasta ystävyydestä ja lohdun löytämisestä läheisestä ihmisestä. Se on yksi mestariohjaaja Wong Kar Wain avainteoksista ja se palkittiin mm. vuoden 2000 Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisella palmulla. Elokuvaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista elokuvista ja sen on sanottu olevan vuosisadan rakkauselokuva.

– Elokuvan kesto: 1 t 39 min

– Elokuvan ikäraja: S

– Genre: Draama

– Suomenkielinen teksti

– Valmistusvuosi: 2000, uusinta ensi-ilta 9.7.2021 restauroitu

– Liput 8e, REK ry jäsenet 5€

Klo 20 eteenpäin juhlat jatkuvat Amarillon terassilla!

Kun lavan valtaa Danny McNab!

Danny McNab on skottilainen muusikko ja trubaduuri, joka on viimeiset 11 vuotta asunut Raumalla. Hän on esiintynyt yli 25 vuotta ympäri Eurooppaa metalli- ja kantribändien kanssa klubeilla, baareissa ja festivaaleilla. Folk, Blues, Americana – you name it ja homma hoituu!

Amarillo pitää huolen, että kehon riittävä nestetasapaino pysyy yllä sekä tarpeelliset kalorit kehossa. Villejä huhuja on ilmassa, että tarjolla olisi myös kevätjuhlajuomaa romantiikan hengessä.