Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu on Itämeren rantavaltioiden asukkaille tarkoitettu kilpailu, joka järjestetään tänä vuonna 27. kerran. Määräaikaan mennessä kilpailuun hyväksyttiin 88 elokuvaa yhdeksästä eri Itämeren maasta. Haastava elokuvavuosi näkyy myös kilpailutöistä. Fiktioita on mukana ehkä vähemmän kuin ennen. Toisaalta ehkä animaatioita ja erilaisia kokeellisia elokuvia on aiempaa enemmän. Poikkeusoloista ja uudesta maksullisesta ilmoittautumismenetelmästä kärsi eniten Venäjä, josta saapui tänä vuonna vain 6 elokuvaa. Suomen ja Venäjän lisäksi töitä on saapunut Ruotsista, Saksasta, Puolasta, Tanskasta, Eestistä, Latviasta ja Liettuasta. Norja ja Islanti puuttuvat tänä vuonna kokonaan.
Kilpailun kaikki sarjat kärsivät epäilemättä edelleen koronaviruksesta. Asteitteinen palautuminen kohti normaalia on piristänyt ennen kaikkea kotimaisen opiskelijasarjan. Viimevuotisen aallonpohjan (kolme työtä) jälkeen nyt on sentään mukana 33 kotimaista opiskelijatyötä. Muualla taantuma jatkuu, yhteensä vain kolmetoista muista maista. Amatöörisarja näyttää kärsineen osallistujamaakadosta. Mukaan ilmoittautui 26 elokuvaa. Niistä kotimaisia elokuvia oli puolet. Saksasta tuli 5 työtä, Venäjältä 4, Ruotsista kolme, mutta muualta ei tullut ainuttakaan. Opiskelijasarja hyytyi tänä vuonna 46 työhön, joista valtaosa tulee Suomesta. Saksasta tulee viisi työtä ja Puolasta neljä. Latviasta, Liettuasta, Eestistä, Venäjältä ja Ruotsista on mukana yksi opiskelijatyö. Ammattilaissarja on potee todellista veren vähyyttä. Ainoastaan 17 elokuvaa on tarjottu mukaan. Niistä pomppaa erityisti esiin Nuku Filmsin maineikkaasta animaatioyhtiöstä tulevat työt.
Tuttuun tapaan Tampereella ja Raumalla kokoontuvat esiraadit valitsevat yleisön ja kansainvälisen tuomariston katsottaviksi esityssarjat. Kaikki kilpailuelokuvat osallistuvat pääpalkinnon Golden Baltic Herringin tavoitteluun. Kilpailun keraamiset pienoisveistokset valmistaa keraamikko Kirsi Backman. Kilpailua ovat tukeneet taloudellisesti Taiteen keskustoimikunta ja Rauman kaupunki.