Epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän ehkäisy ja käsittely Rauman Elokuvakerho ry:ssä.
Rauman Elokuvakerho ry ei hyväksytä minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä
Tämä tarkoittaa sitä, että:
- minkäänlaista epäasiallista tai epätasa-arvoista kohtelua tai kommunikaatiota ei hyväksytä
- jokainen, joka havaitsee tai kohtaa epäasiallista kohtelua, nostaa asian heti puheeksi
- minkäänlainen valta-aseman väärinkäyttö ei ole sallittua
- koko organisaatiossa panostetaan kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyyn
- organisaation tietoon tulleet tilanteet selvitetään viipymättä ja asianmukaisesti
Ohjeet epäasiallista käytöstä havaitsevalle
Etene toimissa kohta kerrallaan tarpeen mukaan, tarkkaillen edellisen toimen vaikutuksia.
- keskustele epäasiallisesti käyttäytyvän kanssa ja kerro hänelle, että mielestäsi hänen käyttäytymisensä on kiusaamista ja pyydä häntä lopettamaan. Voit tehdä tämän yhdessä toisen kiusaamisen havainneen kanssa.
- keskustele kiusaamisen kohteeksi joutuneen kanssa, ja kysy miten voit auttaa häntä
- ilmoita havaitsemastasi epäasiallisesta kohtelusta tai kiusaamisesta Rauman Elokuvakerho ry:n tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vastaava Tiina Ojansuulle
- ota selvää Rauman Elokuvakerho ry:n epäasiallista kohtelua koskevasta toimintamallista, miten sinua ohjeistetaan siinä toimimaan.
Mitä voin tehdä, jos kohtaan epäasiallista käytöstä elokuvajuhlilla?
Toimi heti
Kun toisen henkilön käyttäytyminen on mielestäsi epäasiallista, kannattaa toimia heti. Ota asia ensin puheeksi ko. henkilön kanssa, kerro että koet hänen käyttäytymisensä epäasialliseksi ja pyydä häntä lopettamaan. Mikäli koet epäasiallisen kohtelun jatkuvan puheeksi ottamisen jälkeenkin, kerro asiasta jollekin elokuvajuhla organisaation vapaaehtoiselle.
Vie asia eteenpäin
Voi tuntua vaikealta puuttua asiaan ja viedä se eteenpäin, mutta sen tekemällä olet mukana edistämässä asiallisen ja kunnioittavan käyttäytymisen kulttuuria, mikä on todella rohkeaa ja tärkeää. Kannattaa muistaa, että asian eteenpäin viemiseen saa myös tarvittaessa apua. Katso yhteyshenkilöt sivun lopusta.
Tuo esille, mikä toiminnassa on mielestäsi epäasiallista
Keskustellessasi henkilön kanssa täsmennä, mikä hänen toiminnassaan on mielestäsi epäasiallista kohtelua. Kerro henkilölle, minkä koet hänen käyttäytymisessään epäasialliseksi. Tuo esille, ettet hyväksy hänen toimintaansa ja pyydä häntä lopettamaan. Kyse saattaa olla siitä, ettei hän itse ymmärrä toimivansa loukkaavasti. Parhaimmassa tapauksessa epäasiallinen kohtelu saadaan loppumaan jo tässä vaiheessa.
Mikäli tilanne on uhkaava, poistu tilanteesta ja/tai pyydä toinen henkilö avuksi. Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112.
Dokumentoi tilanne
Kirjaa ylös yhdessä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vastaavan kanssa mitä tapahtui, milloin, ketkä olivat tilanteessa läsnä. Dokumentointi auttaa asian selvittämistä, kun on selkeää materiaalia siitä, mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut ja mikä on koettu epäasialliseksi käyttäytymiseksi.
Voit viedä asiaa eteenpäin silloinkin, kun et ole pystynyt puhumaan asiasta suoraan epäasiallisesti käyttäytyneelle. On kuitenkin tärkeää pyrkiä puuttumaan epäasialliseen käyttäytymiseen mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, jotta asiat eivät pääse paisumaan, mutkistumaan, unohtumaan, jolloin niihin voi olla haastavampaa puuttua.
Älä jää yksin
Älä syytä itseäsi tilanteesta tai jää asian kanssa yksin. Elokuvajuhlien vapaaehtoisilta saat tukea asian käsittelyyn ja eteenpäin viemiseen. Epäasiallisen kohtelun ilmoituksen jälkeen selvitystä tekevällä henkilöllä on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin heti.
Mikäli epäilet joutuneesi rikoksen kohteeksi, tee tapahtuneesta poliisille rikosilmoitus.
Jos henkilö tekee perättömän epäasiallisen kohtelun ilmoituksen, myös se on epäasiallista kohtelua.
Asian ratkaisu
Jos epäasiallista kohtelua ei ole ilmennyt elokuvajuhlien tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vastaava
kertoo ilmoituksen tehneelle asiasta ja johtopäätöksen perusteet sekä neuvoo tavanomaisten ristiriitojen käsittelyssä.
Jos epäasiallista kohtelua ilmennyt tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vastaava laatii muistion sovituista toimenpiteistä, tämä toimitetaan ko. osapuolille. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vastaava sopii osapuolten kanssa, mitä ja miten viestitetään tapahtuneesta ja seuraa muutosten toteutumista ja sopimusten pitämistä.
Rauman Elokuvakerho ry:n yhteyshenkilö häirintätilanteessa
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vastaava
Tiina Ojansuu
tiinaojansuu@hotmail.com
Häirintätapausten ilmoituslomake
Lisätietoa ja päivitetyn elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn oppaan löydät alla olevista linkeistä
https://www.ses.fi/ajankohtaista/paivitetty-elokuva-ja-tv-alan-hairinnan-ehkaisyn-opas-on-julkaistu/